19-20 november 2015 - Congres ACV Openbare Diensten - Mons 2015

Op 19 en 20 november 2015 vond het vijfjaarlijks congres plaats van ACV Openbare Diensten. Op deze tweedaagse werd de eerste dag het sectorcongres georganiseerd van de Bijzondere Korpsen (Brandweer, Politie en Militairen) en werd de tweede dag voorbehouden voor het algemeen congres van ACV Openbare Diensten.

Sectorcongres Bijzondere Korpsen

Het sectorcongres bijzondere korpsen werd opgedeeld in een voormiddagprogramma met gastsprekers en een namiddagprogramma waarin de deelnemers werden uitgenodigd voor een groepswerk rond microsyndicalisme.

In het voormiddagprogramma werden gastsprekers uitgenodigd van de drie verschillende groepen. Voor de politie werd gezien de omstandigheden, Commissaris-Generaal Catherine De Bolle vervangen door Mevrouw Vanrijckeghem om een uiteenzetting te geven over de optimalisatie en kerntakendebat van de Politie. Voor Defensie was Generaal-Majoor Claeys, beleidsdirecteur personeel en vorming op het kabinet van minister Steven Vandeput, uitgenodigd om de hervormingen bij Defensie toe te lichten. Generaal-Majoor Claeys kon echter maar een algemeen kader schetsen omdat de regering nog altijd geen knopen had doorgehakt over de toekomst van Defensie. Tot slot kwam de heer Jurgen Callaerts de brandweerhervorming illustreren.

Na deze toespraken werden onze genodigden met hun rug naar het publiek geplaatst om te luisteren naar de bezorgdheden en de  frustraties die leven binnen de verschillende sectoren. De voorzitter van elke sector nam hierbij het woord. Voor Defensie kwam duidelijk aan bod: De onzekerheid over de hervorming, het gebrek aan communicatie, de schrik voor een nieuw sociaal slagveld, de eventuele sluiting van eenheden en de gevolgen hiervan voor het personeel, de meer en meer onbetaalbare kosten voor woon-werkverkeer, het gebrek aan middelen, de waardering van de militair, ... .

Na een welverdiende koffiepauze kregen onze genodigden de mogelijkheid zich te verweren in "het recht van antwoord"

Tot slot groeiden we tot een constructieve dialoog en werd nog aan de genodigden gevraagd hoe voor hun de organisatie er na de hervormingen idealiter moet uitzien.

In het namiddaggedeelte vonden de groepswerken plaats rond microsyndicalisme. Hoe pak ik syndicaal werk op mijn werkvloer aan bij hervormingen? Na een uiteenzetting van Mevrouw Vanrijckeghem over motivatie en communicatie bij hervormingen werden volgende drie thema's behandelt:

  • Hoe communiceer ik bij hervormingen?
  • Hoe ga ik om met emoties bij hervormingen en negatieve berichten?
  • Hoe motiveer ik mensen?

Na het geven van een globale conclusie werd het sectorcongres afgesloten.

Het avondprogramma voor alle congresleden bestond uit een receptie, een maaltijd en een muzikale animatie van Mister Cover.

 

Algemeen congres ACV Openbare Diensten

 Ook hier was er een gevulde agenda voorzien. In de voormiddag werden de congresthema's toegelicht en de krachtlijnen (bouwstenen) gestemd.

Een vakbond voor de toekomst. De toekomst van ACV Openbare Diensten. Is wat we doen nog steeds juist? Doen we dat nog op de best mogelijke manier? Kunnen we onszelf verbeteren? En hoe willen we dat alles de komende vijf jaar aanpakken?

Vijf kernthema's:

  • Een waardevolle vakbond
  • Optimale dienstverlening
  • Engagement
  • Communicatie
  • Actie 2.0

Op het einde van de voormiddag werd de finale gespeeld van de wedstrijd "De strafste sector" en tot onze vreugde werd onze ploeg van Defensie de winnaar!

ACV Defensie - Winnaar

Proficiat aan Danny, Pino en Jan met hun prachtig resultaat.
Zij zetten ACV Defensie opnieuw in de kijker!

In de namiddag kwamen nog enkele gastsprekers aan bod, werd de actualiteit in de openbare sector toegelicht en werd een prijs uitgereikt voor "de beste syndicale anekdote".

Om het congres af te ronden sprak de voorzitter van ACV, Marc Leemans de congresgangers toe.

Vervolgens werd nog een drankje aangeboden alvorens naar huis te vertrekken.