30 oktober 2015 - Defensie - ontvangst asielzoekers

De regering heeft op 30 oktober 2015 de politieke beslissing genomen om bijkomende opvangplaatsen te voorzien. Defensie verspreide hieromtrent een flash (zie tekst hieronder)

Defensie zal mee instaan voor ontvangst asielzoekers

Waarde leden van Defensie,

Dit land is in crisis. De internationale vluchtelingenstroom naar Europa staat al maanden op een ongezien hoog niveau. Mijn collega Theo Francken, staatssecretaris voor Asiel en Migratie, is al die maanden in de weer om deze crisis zo goed mogelijk te managen. Tot nog toe is dat erg goed gelukt. Er zijn nog geen oorlogsvluchtelingen die op straat hebben moeten slapen.

Dat is voor een heel groot deel te danken aan de steun van Defensie. Dankzij jullie inzet zijn we erin geslaagd om maar liefst 8.000 opvangplaatsen te creëren binnen onze infrastructuur, zelfs tot op het punt dat we in sommige kwartieren een systeem van cohabitatie hebben geïnstalleerd. Ik besef dat dit voor jullie geen evidente situatie is om mee om te gaan.

Maar de situatie blijft zéér ernstig en we verwachten een nijpend tekort aan opvangplaatsen in de komende dagen en weken. In tijden van crisis moet ons land op zijn Defensie kunnen steunen. Wij zijn het verplicht aan de maatschappij die we dienen en die ons financiert, om alles te doen wat binnen onze mogelijkheden ligt om de natie ter hulp te schieten. Dit zijn uitzonderlijke omstandigheden waarin we aan de samenleving kunnen tonen dat zij in tijden van nood kan rekenen op haar Defensie, op jullie!

Op korte termijn zullen we daarom nog eens ongeveer 2.000 extra opvangplaatsen creëren voor een beperkte duur.

Ik besef hoe ingrijpend dit is voor ons departement en heb wel degelijk oog voor de moeilijkheden die deze steun met zich meebrengt op het vlak van operationele werking en veiligheid. Samen met de staf doe ik er dan ook alles aan om te zorgen dat we deze ‘Hulp aan de Natie’ zo goed mogelijk verzoenen met onze kerntaken. Ook de sociale partners zullen tijdig en in detail worden geïnformeerd over de inspanningen die Defensie zal leveren in het managen van deze crisis.

Jullie inzet en flexibiliteit worden dan ook door de regering en mezelf enorm geapprecieerd. Ik ben fier om minister te zijn van een departement dat in tijden van hoogste nood, écht een verschil kan maken. In eigen land dankzij bijvoorbeeld de ondersteuning van de politie bij het bewaken van gevoelige gebouwen en locaties; of dankzij de steun aan Fedasil in het managen van de vluchtelingencrisis. Maar ook in het buitenland via de terugkerende inzet van onze F-16’s boven Irak in de strijd tegen Daesh, via het opleiden van Irakese troepen in Bagdad of via ons fregat Leopold I in het kader van EUNAVFOR MED.

Ik ben fier op jullie allemaal.

Bedankt!

 

Steven Vandeput
Minister van Defensie