28 oktober 2015 - Tropenkledij voor 3 Para op zending naar Gabon en Kundi

Tussenkomst ACV Openbare Diensten - Gebruik en bewaring tropische kledij

Via verschillende kanalen kreeg ACV Openbare Diensten te horen dat het 3e Para op oefening zal vertrekken naar Gabon en Kundi.

Daar deze oefening plaats vindt in een tropisch gebied, moeten onze mensen de hiervoor voorziene kledij ontvangen (trade). Bij de bedeling van deze kledij ontstonden echter een aantal problemen, ongerustheden bij het personeel.

Volgens Defensie is er voor elke uitrusting een levensduur bepaald, en voor de Tropische kledij is deze vastgelegd op 5 jaar of 50 wasbeurten. Dus is de visie van Defensie dat de mensen die voor de eerste keer naar een tropisch gebied op opdracht vertrekken twee exemplaren krijgen, en de mensen waarvan hun tropenkledij ouder is dan 5 jaar krijgen terug een nieuwe dotatie. De militairen die niet onder de boven geschreven voorwaarden vallen, moeten dus hun gekregen kledij van een vorige opdracht hergebruiken.

Hierbij stelden de laatste categorie militairen zich de vraag of hun kledij nog steeds aan de voorziene verwachtingen voldoet, want in deze kledij zit er permethrine (resistentie tegen muggen) en dit product blijft zeker 50 wasbeurten voldoende actief. Hier stelt zich echter het probleem dat onze militairen ook deze kledij gebruiken tijdens warme omstandigheden in België of oefeningen. Natuurlijk wordt hun kledij nadien gewassen, waardoor de resistentie verdwijnt en onze militairen aan bijkomende risico’s kunnen worden blootgesteld in tropische gebieden. Doordat Defensie onze mensen niet voldoende informatie meegaf, werd deze kledij soms gebruikt voor doeleinden waarvoor het niet voorzien was en misschien ook verkeerd bewaard, waardoor de resistentie tegen muggen afnam.

De militairen van het 3e Para hebben onze militant ter plaatse op de hoogte gebracht van het probleem.

ACV Openbare Diensten heeft hiervoor onmiddellijk contact opgenomen met de materiaal beheerder en die begreep onze bezorgdheid. We hebben een aantal suggesties gedaan om zulke problemen in de toekomst te vermijden, dit is dan ook door Defensie met dank afgenomen.

Zo zal Defensie ervoor zorgen dat de mensen voldoende geïnformeerd zullen worden, en dat hun kledij op een correcte manier kan gebruikt en bewaard worden. Dit is een winsituatie voor Defensie, en zo kunnen we met een gerust hart onze mensen laten vertrekken naar warme gebieden en weten dat de risico’s beperkt blijven.

Dankzij onze interventie heeft de materiaalbeheerder er ook voor kunnen zorgen dat de mensen waarvan hun kledij de levensduur van 5 jaar nog niet overschreden hebben, toch nog één dotatie kledij en schoenen zullen ontvangen.

Wij danken de materiaalbeheerder dan ook voor de constructieve samenwerking, en kunnen zo nogmaals aantonen dat Defensie zorgt voor zijn mensen. Wij hopen dan ook in de toekomst een nauwe band te behouden en samen verder te werken naar de veiligheid van onze militairen op het terrein.  

Dirk Deheegher
Vrijgestelde welzijn